Grönsaker du enkelt kan odla själv

Att odla egna grönsaker hemma är både roligt och enkelt. Till skillnad från blommor som visserligen är vackra så får man ju dessutom ut en användbar produkt av det hela. Så det är bara att ta fram de gröna fingrarna och sätta igång!

Grönsaker du enkelt kan odla självVissa grönsaker är lättare att odla hemma en andra. Ett sådant exempel är sallad. Salladen växer snabbt och enkelt, den står länge och är tålig. Inte behöver den försås heller utan kan placeras direkt i landet. Tomater brukar också vara ganska lätta att odla även om de kräver lite mer omvårdnad än salladen. De behöver mycket vatten och man måste plocka bort de små skotten längst stjälken som annars stjäl näring från plantan. Andra enkla grönsaker som man kan odla själv är potatis, lök, morötter och bönor av olika slag. 

Ta vara på resterna

Även om man inte har tillgång till en trädgård eller annan utomhusmiljö där man kan odla så finns det faktiskt alternativ. Faktum är att det går lika bra att odla inomhus. Man behöver inga stora odlingskärl och avancerad utrustning- det enda man egentligen behöver är jord, solljus och vatten. Man kan naturligtvis köpa fröer eller unga plantor och börja där men ett annat sätt, som dessutom är bra för miljön är att ta vara på resterna efter grönsaker som man köpt för att äta. Med rätt tillvägagångssätt kan dessa förvandlas till nya prunkande växter som kan berika din matlagning.

Grönsaker du enkelt kan odla självSpara till exempel själva roten på salladshuvuden, roten på vanliga lökar eller salladslök. Skär till dem så att det bara är en liten del runt själva roten som finns kvar. Man kan också klippa av 2–3 cm av den översta toppen av olika örter så som basilika eller mynta. Sätt delen från de grönsaker eller örter som du valt att odla i ett vattenbad och vänta på att dessa utvecklar rötter. Skapa sedan en planteringslåda med lös jord där du placerar dina grönsaker efter att de fått rötter i vattenbadet. Täck över med ett tunt lager av jord. Sedan är det bara att vattna och vänta – snart har de ett eget litet grönsaksland i ditt kök!